Laten we één ding duidelijk stellen: er is helemaal niets mis met je AirPods indoen en jezelf lekker laten opzwepen door de muziek als je gaat hardlopen. Er is ook niets mis met je gedachten laten afdwalen als je aan het zweten bent op de crosstrainer. En gedachteloos op een bokszak tekeergaan is een goede manier om negatieve emoties los te laten. Maar als je altijd op de automatische piloot traint, dan loop je een hoop mis. Wanneer je constant afgeleid bent tijdens trainingen raak je de connectie met je lijf kwijt. Dit resulteert in minder effectief bewegen, wat onvermijdelijk leidt tot plateaus, vertraagde vooruitgang of helemaal geen vooruitgang. Daarom wil ik je graag uitdagen om die gedachteloze workouts af te wisselen met mindful trainen.
De voordelen van mindful trainen
Mindful trainen kan helpen om je prestaties te verhogen, je vorm en techniek te verbeteren en blessures te voorkomen. Door je hoofd erbij te houden tijdens je workout, zorg je dat je beweegt met intentie. Op die manier ben je beter in staat om naar je lichaam te luisteren en krijg je meer inzicht in wat er precies gebeurt tijdens de oefeningen die je doet. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Dit stimuleert de aanmaak van endorfinen – die stofjes die zorgen dat je je tijdens en na het trainen zo goed voelt. Regelmatig mindful trainen helpt ook om consistent te blijven trainen en uiteindelijk je fitness goals te behalen.
Zo breng je meer mindfulness in je workouts
Hieronder hebben we vijf tips op een rijtje gezet om meer mindfulness in je workouts te brengen:
#1. Begin elke training met een intentie
Mindful trainen begint voor je workout. Neem voordat je begint een minuutje de tijd om een intentie voor deze specifieke training te zetten. Het kan iets zijn in de trant van “Ik hou mijn hoofd erbij tijdens deze workout”, “Ik ga vandaag genieten van elke oefening”, of “Vandaag ga ik de barbell ownen.”
Zodra je eenmaal aan de slag gaat kan het makkelijk zijn om die intentie te vergeten, zeker als je gewend bent om op de automatische piloot te trainen. Als je thuis traint kun je je intentie op een papiertje schrijven en op je mat plakken. Als je naar de sportschool gaat, schrijf dan een herinnering op je pols.
#2. Focus op je ademhaling
Het is misschien een open deur intrappen, maar focus op je ademhaling is een van de beste manier om mindful te trainen. Als je cardio doet dan moet je op je ademhaling concentreren. Als je dat niet doet kom je niet ver – of wordt je gedwongen je workout af te breken door steken in je zij en krampen. Maar zelfs als je krachttraining doet is het goed om aandacht te besteden aan je ademhaling. Als je klaar bent met een set, hoe lang duurt het dan voordat je ademhaling weer normaal is. Hoe adem je eigenlijk? In door je neus en uit door je mond? In en uit op de juiste momenten? Als je bijvoorbeeld push ups doet, adem je dan uit als je boven of beneden bent? En hoe zit het met deadlifts?
#3. Wees je bewust van je lichaam tijdens je workout
Mindful trainen kan een uitdaging zijn in het begin, zeker als je eraan gewend bent geraakt om je verstand om nul te zetten en gewoon te gaan. Maar je aandacht erbij houden is iets dat je kunt trainen, net als je spieren. Zodra je merkt dat je gedachten beginnen af te dwalen naar die date van gisteravond of de to-do lijst van morgen, breng je je aandacht rustig weer terug naar je oefening.
#4. Creëer ruimte voor workouts zonder afleidingen
Zoals we eerder al aangaven is het helemaal prima om af te wisselen met workouts waar je zonder na te denken losgaat. Maar zorg ervoor dat je ook ruimte creëert voor mindful trainingen. Het is aan jou hoe je die vorm wilt geven. Misschien is het wel een home workout in stilte. Of hardlopen zonder koptelefoon, luisterend naar de geluiden van je eigen voetstappen, je eigen ademhaling, de vogels, de wind, de ritselende bladeren. Dat is een compleet andere ervaring.
#5. Check na afloop van de training bij jezelf in
Veel van ons hebben de neiging om na een training meteen de dagelijkse bezigheden op te pakken. Maar een mindful benadering van fitness werkt het beste als je na je workout even de tijd neemt om bij jezelf in te checken. Dat hoeft niet veel tijd in beslag te nemen. Je kunt bijvoorbeeld tijdens het douchen op je training reflecteren, of tijdens de cooldown en het strekken, of wanneer je vanaf de sportschool naar huis loopt. Voor wie het echt goed wil aanpakken: schaf een mooi notitieboekje voor jezelf aan en schrijf in een paar regels op wat je tijdens je training gedaan hebt, hoe je je nu voelt en waar je de volgende keer aan wilt werken.