Je wordt wakker en je hebt meteen spijt van de drankjes die je de avond ervoor hebt gedronken. Ondanks je intenties om niet (te veel) te drinken, ben je toch gezwicht. Misschien heb je toegegeven aan sociale druk. Misschien kon je dat feestje op kantoor gewoon niet nuchter doorstaan. We hebben het allemaal weleens meegemaakt! Je hoofd bonkt een beetje. Het liefst zou je in bed blijven liggen en Netflix kijken tot het over gaat. Maar je had jezelf beloofd dat je vandaag ging sporten. Een stevige workout lijkt misschien een goed idee. Geen betere manier om die laatste restjes alcohol uit je systeem te zweten, toch? Nou, voordat je jezelf uit bed forceert en naar de sportschool strompelt, willen we je graag uitleggen wat je kunt verwachten als je besluit om te gaan trainen met een kater.
Dit kun je verwachten als je gaat trainen met een kater
#1. Je bent al uitgedroogd voordat je ook maar kunt denken aan sporten
Kun je je nog herinneren hoeveel je gisteravond gedronken hebt? Voor elke milliliter alcohol die je in je lijf giet, verlies je ongeveer 8 milliliter meer urine dan normaal. Dus tenzij je erin bent geslaagd om net zoveel water te drinken als wijn (waarschijnlijk niet), mag je ervan uitgaan dat je behoorlijk uitgedroogd bent. Als je besluit om te gaan trainen met een kater moet je dealen met de consequenties van uitdroging, waaronder vermoeidheid, een verminderd concentratievermogen en een negatieve impact op je performance. Dus als je vastbesloten bent om te gaan trainen met een kater, moet je eerst dat vochttekort aanvullen. En zelfs als dat lukt…
#2. Als je gaat zweten raak je alleen maar meer uitgedroogd
Je lichaam breekt ongeveer 90 procent van de alcohol die je drinkt af. De overige 10 procent verlaat je lijf via je zweet, urine en adem. Je zou denken dat even lekker zweten helpt om dat proces te versnellen. Maar je moet je ervan bewust zijn dat je nieren ook uitgedroogd zijn. En uitgedroogde nieren gaan automatisch in een rantsoenmodus. Met andere woorden, ze proberen zoveel mogelijk vocht vast te houden. Dat is de reden dat we na een avondje drinken minder zweten dan we normaal zouden doen onder dezelfde omstandigheden. Het is geen goed idee om dat te negeren, want het verhoogd het risico om nog meer uitgedroogd te raken. En daar ga je je absoluut niet beter door voelen…
#3. Er is een verhoogd risico op blessures
We hopen dat het inmiddels is doorgedrongen dat je uitgedroogd bent. Uitdroging beïnvloed ook je tussenwervelschijven, die voor 80 procent uit vocht bestaan. Het vochttekort in je lichaam betekent dat die tussenwervelschijven aanzienlijk kwetsbaarder zijn. Het laatste dat je nu moet doen is er meer druk op zetten door met gewichten te gaan lopen sjouwen. Oké, maar wat als je je training beperkt tot oefeningen die geen druk op je wervelkolom zetten? Dan moet je bedenken dat het feit dat zelfs matige alcoholconsumptie een negatieve invloed heeft op de kwaliteit van je herstellende slaap. Je bent niet zo fit als normaal, zowel fysiek als mentaal. Dit resulteert in een verminderde coördinatie, een slechtere concentratie en spiervermoeidheid. Trainen met een kater gaat dus altijd gepaard met een verhoogd risico op kramp, verrekkingen en blessures.
#4. Je bloedsuikerwaarden zijn niet oké
Alcohol drinken zorgt dat je lever minder goed in staat is om je bloedsuikerwaarden stabiel te houden. Dat is waarom je je de ochtend na een avondje in de kroeg sneller vermoeid en verzwakt voelt tijdens fysieke inspanning. Je kunt ook trillerig of duizelig worden. Als je bloedsuikerwaarden iets zijn dat je normaal gesproken ook al in de gaten moet houden maar je te koppig bent om een workout te skippen, kun je die het beste beperken tot een training op lage intensiteit of wat stretchen.
#5. Je stofwisseling is verstoord
Het vermogen van je lichaam om vet te verbranden krijgt een flinke klap als je drinkt. Zelfs twee eenheden alcohol zijn voldoende om de vetverbranding met 73 procent te doen afnemen – en dit effect houdt meerdere uren aan. Daar komt bij dat je lichaam geen alcohol kan opslaan. Dat betekent dat alle andere stofwisselingsprocessen in feite ‘in de wacht gezet’ worden om te zorgen dat je lever de alcohol kan afbreken. Het gevolg is dat je lichaam moet vechten voor alle voedingsstoffen die het nodig heeft om te functioneren. En we hoeven je waarschijnlijk niet te vertellen dat het meer voedingsstoffen nodig heeft op de dagen dat je gaat trainen.
Tot slot
We begrijpen het, je wil niet je fitness goals saboteren alleen omdat je gisteravond een drankje of negen hebt gedaan. Maar sommige mensen kunnen nu eenmaal beter tegen alcohol dan anderen. Als je wakker wordt met hoofdpijn, duizeligheid en/of misselijkheid, ga je je niet beter voelen (of überhaupt vooruitgang boeken) als je gaat trainen met een kater. Misschien dat je deze beter kunt overslaan.